Els tints naturals

Els tints naturals son els colors que s’extreuen de les plantes tintoreres i que serveixen per tenyir teixit d’origen natural. De plantes tintoreres n’hi ha per tot arreu. Moltes d’elles estan molt a prop nostre, als boscos, als parcs i als jardins i fins i tot n’hi ha algunes que ens les mengem o ens en fem infusions. Pels productes Botanica intento utilitzar plantes autòctones dels Pirineus que puc recol·lectar jo mateixa, i restes de plantes comestibles que recullo amb l’ajuda de moltes persones que me’n guarden. 

A més a més, sempre tinc una mica d’altres plantes que em proporcionen colors que no trobo al meu territori o extractes de plantes que ajuden a les altres a treure o fixar millor el color. 

Un dels fets que més em va fascinar quan vaig descobrir aquest món és que, en la majoria d’ocasions, les plantes tintoreres són les mateixes que les medicinals o comestibles perquè, justament, les molècules de color són les molècules terapèutiques. Oi que és curiós?

El procés

Per treballar amb tints naturals no es pot tenir pressa. El primer pas consisteix en sortir a buscar les plantes tintorers. La majoria estan a punt per ser collides a l’estiu i per això durant aquesta estació surto sovint per collir el màxim de plantes i fulles per poder tenyir tot l’any.

Cada cop que surto, porto la collita al taller on l’estenc perquè s’assequi. Assecar les plantes és important no només per conservar-les sinó per saber amb més precisió amb quant colorant compto: per tenyir 1 kg de teixit necessito 1 kg de planta seca. Si tenyís amb planta fresca en necessitaria uns 10 cops més per contrarestar tot el pes de l’aigua que hi ha a la planta. Una altra avantatja de treballar amb plantes seques és que es poden triturar fàcilment i així facilitar l’extracció del colorant.

Per extreure el color de la planta s’ha de posar amb aigua i fer-la bullir durant al menys mitja hora. A algunes plantes els hi va bé escalfar-se ràpid, d’altres prefereixen el foc lent durant més estona. És important conèixer-les per no fer-les malbé durant el procés. El resultat de la cocció és un bany de color on poso el teixit que vull tenyir. Però això és l’últim pas. Abans, preparo el teixit amb un procés de mordentat.
Els mordents són una barreja de vinagre i sals minerals. Són una part essencial del procés de tenyit ja que fan de nexe entre el color i el teixit: el que anomenaríem fixadors. Però al contrari del que ens diria la lògica, els mordents s’apliquen a l’inici del procés perquè, no només serveixen per fixar el color, sinó que fan aparèixer diferents colors d’una mateixa planta. Així, quan vull extreure el color més clar de la planta, tracto el teixit amb llum de roca, i si en canvi vull el color fosc, el tracto amb sulfat de ferro.

Moltes de les peces que creo tenen textures o motius estampats. En aquest cas espesseixo els mordents per aconseguir una textura de tinta que em permeti pintar i fins i tot estampar. D’aquesta manera puc utilitzar tècniques d’estampació tèxtil com la serigrafia o el blockprint com si ho fes amb tinta acrílica.
Un altre element molt important a l’hora de dissenyar estampats, és l’àcid cítric. Aquest és l’equivalent a una goma d’esborrar: a l’aplicar-lo, elimina els mordents i el teixit torna al seu color original.
Finalment, un cop he acabat d’aplicar els mordents al teixit puc posar-lo al bany de tint perquè aparegui el color. Bé, no totes les plantes revelen el color a la primera: en alguns casos, després de tenyir el teixit, li he d’aplicar un bany oxidant per treure el color definitiu.
Ara sí, el teixit està llest per ser cosit i convertit en un producte Botanica!

Cura del color

Instruccions per rentar i tenir cura de la roba tenyida amb tints naturals. Els tints naturals proporcionen colors resistents que no tenen res a envejar ni en intensitat ni en durabilitat als colors industrials. Si que és veritat, però, que perquè així sigui els hem de tractar d’una manera diferent, tenint en compte que son sensibles al pH i a l’exposició directa i prolongada a la llum solar.

De la mateixa manera, cal tenir present que el teixit també és 100% natural i tenir-ne cura és diferent que amb el teixit sintètic.

  • És convenient no rentar la peça de roba massa sovint. Renta-la quan de veritat estigui bruta!
  • Pot rentar-se a màquina en fred, 20º-30º.
  • Rentar amb colors similars.
  • Utilitzar un sabó o detergent de pH neutre, per a roba delicada.
  • Deixar assecar la roba a l’ombra. Evitar l’exposició directa i prolongada a la llum solar.